De uitrol van Brocade: verder onder de vleugels van Uninova

Brocade Library Services® is een softwaresysteem voor wetenschappelijke bibliotheken en de semi overheid, en draait inmiddels in 7 Nederlandse bibliotheken. Hoe begon het ooit en hoe luidt de visie voor de toekomst?

Brocade: Bibliotheek Informatie Management voor de wetenschappelijke bibliotheek. Zo kunnen gebruikers er bijvoorbeeld boeken en publicaties mee uitlenen en/of reserveren. De toepassing werkt voor de colletionering van bibliotheken en archieven, maar ook voor erfgoedinstellingen. Eind jaren 90 gestart als systeem op initiatief van de Universiteit van Antwerpen, waar vanaf 2000 ook CIPAL bij instapte. En uiteindelijk nu onder de vleugels van Uninova gekomen.

 

Van oorsprong een webbased systeem

Brocade is vanaf dag 1 een webbased systeem, waarbij wensen en vragen van gebruikers kunnen worden ingeregeld. Door de tijd heen kwamen er diverse modules bij. Een praktisch voorbeeld is het kunnen vastleggen van sprekers voor lezingen, die je vanuit Brocade kan reserveren – een speciale toepassing voor bibliotheken in België.

Brocade dient een toekomstgericht doel met een open systeem. Zo kan men externe systemen toegang geven tot Brocade, waardoor diverse randtoepassingen kunnen worden geïntegreerd. . Kortom, een systeem dat volop in ontwikkeling is en niet beperkt tot functionaliteiten.

 

Uninova als exclusieve partij

Brocade draaide eerder al in bibliotheken in België en Zuid Afrika, in België in samenwerking met CiBLiS destijds. Uninova verzorgde een gedeelte van de verkoop binnen Nederland, maar werd uiteindelijk exclusieve partij voor de uitrol van Brocade. Daarnaast verzorgt Uninova sinds eind 2018 de inrichting en support van en bij het systeem.

 

En de toekomstvisie?

Met Brocade willen we naar een systeem dat aansluit bij de behoeften van bibliotheken, die inmiddels steeds breder functioneren. Verder richten we ons op de vraag: hoe kunnen we gebruikers beter opleiden in hoe Brocade werkt, juist op basis van de wetenschappelijke achtergrond van het systeem? Voor Uninova zijn daarbij drie begrippen leidend: betaalbaar, toekomstgericht en aansluitend bij de markt.

Meer weten? Bezoek onze website of neem contact op: tel. 088 47 23 400.

 

 

 

 

 

Lynn

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bel me terug